Twee alternatieven Guisweg gepresenteerd

Twee oplossingen mogelijk voor overweg Guisweg bij Zaandijk


29 oktober 2020
Tijdens een digitale bijeenkomst op 19 oktober zijn de twee mogelijke oplossingen voorgesteld. 

In beide oplossingen gaat de overweg bij de Guisweg dicht

Er komen twee onderdoorgangen onder het spoor. Een voor fietsers en voetgangers: bij het kruispunt bij de Guisweg óf bij Station Zaandijk Zaanse Schans. De tweede onderdoorgang, is een bij de nieuwe verbindingsweg, parallel aan de A8. Deze verbindingsweg komt tussen A8 aansluiting 3 (bij het politiebureau) en de Provincialeweg, en gaat onder het spoor door. Automobilisten rijden hier dan van oost naar west en andersom. A8 aansluiting 3 krijgt in beide alternatieven een oprit in de richting van Assendelft, en een afrit in de richting van Amsterdam. Met de komst van de nieuwe verbindingsweg, wordt de huidige Guisweg een weg voor bestemmingsverkeer. Bekijk ook de animatie waarin de globale verschillen tussen de twee alternatieven wordt weergegeven. 

Animatie: globale verschillen tussen de twee alternatieven

Oplossing 1: fietsers bij het station en behoud van A8 aansluiting 2

In het eerste alternatief gaan fietsers en voetgangers via een nieuwe tunnel bij station Zaandijk Zaanse Schans onder het spoor door. De verbinding voor fietsers en voetgangers bij het station krijgt een uitwisseling met het noord-zuid fietspad langs de Provincialeweg via een fietstrap. De huidige perrontunnel blijft bestaan. Bij de Guisweg kunnen fietsers en voetgangers nog wel de Provinciale weg oversteken. In dit alternatief komt de nieuwe verbindingsweg voor autoverkeer vrij noordelijk uit op de Provincialeweg en blijft aansluiting 2 open zoals die nu is. Bekijk hieronder de animatie van dit alternatief.

Animatie: alternatief 1

Oplossing 2: fietsers en voetgangers bij de Guisweg en A8 aansluiting 2 komt te vervallen

In het tweede alternatief gaan fietsers en voetgangers bij de Guisweg onder het spoor door via een nieuwe tunnel. Net als bij het eerste alternatief komt er een uitwisseling met het noord-zuid fietspad langs de Provincialeweg via een fietstrap. De nieuwe verbindingsweg voor automobilisten loopt vanaf de aansluiting op de A8 parallel langs de snelweg, onder het spoor door naar de Provincialeweg. In dit alternatief worden de op- en afrit van de A8 bij de Albert Heijn afgesloten. Automobilisten kunnen wel van en naar Oud-Koog via de Verzetstraat. Klik op de link hieronder voor de animatie van dit alternatief. 

Animatie: alternatief 2

Bekijk hier de afbeeldingen van de twee oplossingen.


Vervolgstappen

De komende tijd worden de alternatieven verder onderzocht en uitgewerkt. Naar verwachting is er in de tweede helft van 2022 een zogenoemd voorlopig voorkeursalternatief; de voorkeursoplossing. Hierop kunt u dan nog reageren in een zienswijze, waarin u kunt beschrijven met welke punten u het wel of niet eens bent en waarom. Deze punten kan de gemeente dan nog meenemen in het definitieve besluit.  

Digitale bijeenkomst 19 oktober 2020


U kunt via de onderstaande link de bijeenkomst terugkijken. 

Klik hier om de digitale bijeenkomst van 19 oktober 2020 terug te kijken

Hoog contrastToegankelijkheidsverklaringGa naar Zaanstad.nl