Lees hier het laatste nieuws over de aanpak Guisweg
Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen? U kunt zich ook aanmelden voor de nieuwsbrief.
Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen? U kunt zich ook aanmelden voor de nieuwsbrief.
27 december 2021
Er is één hoofdoplossing over voor de Guisweg in Zaanstad. Met deze exacte scopebepaling heeft het bestuurlijk overleg Guisweg ook een aantal keuzes definitief gemaakt, bijvoorbeeld dat er een fietsverbinding moet komen onder de huidige spoorwegovergang. Wel zijn er nog twee opties over waarvoor de komende tijd een milieurapport wordt opgesteld. Projectmanager Chris Engelsman van de Vervoerregio: ‘De belangrijkste conclusie is: er komt een onderdoorgang voor fietsers en voetgangers ter hoogte van de huidige spoorwegovergang – in het verlengde van de Guisweg.’
16 december 2021
De kruising van de Guisweg met de Provincialeweg en het spoor moet beter en veiliger. Dat geldt ook voor de bereikbaarheid van het gebied. Eén haalbare hoofdoplossing met twee verschillende opties biedt mogelijk uitkomst. Zo blijkt nu uit aangescherpte schetsontwerpen van het projectteam, die de samenwerkingspartners op maandag 6 december vaststelden.
16 december 2021
Project Guisweg heeft te maken met sterk stijgende bouwkosten. Dat geldt momenteel voor alle bouwprojecten in Nederland. De prijzen van bouwmaterialen zoals hout, ijzer en kunststof zijn de laatste tijd flink gestegen. Voor de prijsstijging van bouwmaterialen zijn verschillende oorzaken. Zo is de productie in veel fabrieken een tijd lang toegeschroefd vanwege de coronacrisis. De bouwkosten voor het project Guisweg stijgen hierdoor mogelijk tot 30 miljoen euro. Het projectteam doet onderzoek naar mogelijke oplossingen.
25 november 2021
Voor de aanpak van de kruising van de Guisweg met de Provincialeweg zijn twee oplossingen mogelijk. Tijdens een online bijeenkomst in oktober 2020 hebben wij deze oplossingen laten zien. Op dit moment werken wij de twee oplossingen verder uit. Wij vroegen de hulp en input van omwonenden en betrokkenen bij de uitwerking, omdat u de omgeving goed kent. Hiervoor kon u tot 15 september een vragenlijst invullen.
6 september 2021
Voor de aanpak van de kruising van de Guisweg met de Provincialeweg in Zaandijk zijn twee oplossingen mogelijk. Tijdens een online bijeenkomst in oktober 2020 hebben wij deze oplossingen laten zien. Op dit moment werken wij de twee oplossingen verder uit. Wij kunnen de hulp en input van omwonenden en betrokkenen bij de uitwerking goed gebruiken. Dit omdat u de omgeving goed kent. Tot en met 15 september is het mogelijk een vragenlijst over het project Guisweg in te vullen.
Het invullen van de vragenlijst is niet meer mogelijk
21 juli 2021
Het project Guisweg is na enige vertraging fase 2 ingegaan. Chris Engelsman, projectleider Guisweg, vertelt: ‘We zijn eindelijk met de tweede fase gestart. We hebben uitgezocht hoe het zit met stikstof en in hoeverre het project daardoor geraakt wordt. Het blijkt dat het project best veel impact heeft op de stikstofdepositie, maar dat als we daar op de juiste manier mee omgaan, het wel beheersbaar is. We kunnen dus verder en dat is goed nieuws!’
16 juni 2021
Met de versoepelingen in ons achterhoofd wordt het langzaam weer drukker op de weg en het station. Ook het werk voor project Guisweg gaat door. Om in 2023 tot een voorkeursalternatief te komen valt er nog veel werk te verschaffen. Inmiddels zijn er twee oplossingen, de zogenoemde basisalternatieven, vastgesteld door het bestuur. Uit onderzoek blijkt dat de twee oplossingen tot een te hoge stikstofbelasting leiden bij omliggende natuurgebieden zoals Polder Westzaan. We ontvangen veel vragen over het project en het vooruitlopend stikstofonderzoek. Thijs Koelemeijer, projectleider bij gemeente Zaanstad legt uit waarom een stikstofonderzoek nodig is.
Lees hier het interview met Thijs over het stikstofonderzoek
16 juni 2021
Begin juni 2021 start de zogenoemde planstudie Guisweg met de tweede fase (hierna fase 2). De bestuurders van de betrokken overheden, hebben op basis van de onderzoeken uit de eerste fase twee mogelijke oplossingen vastgesteld; de zogenoemde basisalternatieven. In fase 2 gaan we de basisalternatieven met elkaar vergelijken. Het doel is om begin 2023 een voorkeursalternatief vast te stellen; de voorkeursoplossing van het probleem voor het project Guisweg.
24 maart 2021
De strenge stikstofregels raken het verkeersproject Guisweg. Uit onderzoek van de samenwerkingspartners blijkt dat de twee oplossingen voor het verbeteren van de veiligheid en doorstroming van kruispunt Guisweg tot een te hoge stikstofbelasting leiden bij omliggende natuurgebieden zoals Polder Westzaan.
De Vervoerregio onderzoekt nu met de samenwerkingspartners gemeente Zaanstad, ProRail, provincie Noord-Holland en Rijkswaterstaat mogelijke oplossingen om de stikstofbelasting te beperken of te compenseren.
17 maart 2021
In de 2e tevredenheidsmeting (oktober/november 2020) hebben we u gevraagd hoe we u nog beter kunnen betrekken bij het project. De enquête is ingevuld door 69 personen. We hebben heel veel informatie ontvangen over hoe tevreden u bent over de informatievoorziening. En vooral over hoe we u nog beter kunnen informeren.
29 oktober 2020
Maandag 19 oktober heeft de projectgroep twee mogelijke oplossingen gepresenteerd voor de aanpak van het kruispunt bij de Guisweg met de spoorwegovergang. Deze oplossingen, ook wel alternatieven genoemd, worden de komende tijd verder onderzocht en uitgewerkt.
7 oktober 2020
Voor de aanpak van het kruispunt bij de Guisweg met de spoorwegovergang zijn twee mogelijke oplossingen in beeld om de veiligheid en bereikbaarheid te verbeteren. Tijdens een online bijeenkomst op maandag 19 oktober om 19.00 uur wordt uitleg gegeven over de twee oplossingen.
Gezocht: nieuwe focusgroep die meedenkt tijdens de volgende onderzoeksfase
25 augustus 2020
Dit najaar gaan we onderzoeken wat de gevolgen en effecten van de alternatieven zijn op de omgeving en het milieu. Hoe staat het met de gezondheid en het welzijn in de buurt? Wat is het effect op de luchtkwaliteit en het geluidsoverlast? Hoe zit het met de bereikbaarheid van scholen en sportverenigingen in de buurt? Voor deze volgende onderzoeksfase stellen we een nieuwe focusgroep samen. Wilt u meedenken? Klik dan op onderstaande link voor meer informatie en hoe u zich kunt aanmelden.
Aanmelding focusgroep gesloten
3 juli 2020
De eerste focusgroep kwam in de periode oktober 2019 tot en met maart 2020 vijf keer bij elkaar. De verslagen van de bijeenkomsten zijn openbaar en vindt u terug onder documenten. Onderwerpen die met de focusgroep besproken zijn, waren het fietsnetwerk, het wel/niet behouden van A8 aansluiting 2, het compleet maken van A8 aansluiting 3 en de plek van de nieuwe verbindingsweg en de aansluiting daarvan op de Provincialeweg. De gesprekken en input van de focusgroep zijn zeer waardevol.
1 juli 2020
Ondanks de coronacrisis is er de afgelopen maanden hard doorgewerkt aan het project Guisweg. Uitgangspunt voor dit project is een weg onder het spoor door, maar de bestaande kruising is daarvoor te krap. Daarom wordt nu gekeken naar mogelijke alternatieven. In januari zijn de eerste schetsen gepresenteerd; voor de zomer zou de uitgewerkte versie klaar zijn. Dat wordt nu na de zomer. Omgevingsmanager Evelien Brascamp legt uit waarom.
Lees hier het interview met Evelien over de planning van de Guisweg
3 juni 2020
Wat betekent de aanpak van de Guisweg voor de sportverenigingen? En de begraafplaats? En wordt er tijdens de werkzaamheden ook rekening gehouden met de funderingen van onze huizen? Allemaal vragen die leven bij omwonenden en bedrijven. Evelien Brascamp, omgevingsmanager van het project Guisweg, geeft antwoord op deze vragen.
Lees hier het interview met omgevingsmanager Evelien Brascamp
23 april 2020
In de afgelopen periode heeft een groep belanghebbenden meegedacht in de oplossing voor de problematiek rond de Guisweg. Deze groep, de zogenoemde focusgroep, is tussen oktober 2019 en maart 2020 vijf keer bij elkaar geweest. De reeks bijeenkomsten met deze groep is nu afgerond. In het vervolgtraject zal een nieuwe reeks bijeenkomsten worden gepland.
14 april 2020
Ondanks de situatie omtrent het coronavirus, gaat het werk voor het project Guisweg door. En het begint steeds meer vorm te krijgen. In een reeks van interviews met het projectteam geven we antwoord op veelgestelde vragen. Deze keer een interview met Remco Suk. Remco werkt bij de Vervoerregio Amsterdam en is de technisch manager van het project. We stellen hem wat vragen over routes in de nieuwe situatie, maar ook over de bereikbaarheid van specifieke voorzieningen.
5 maart 2020
Regelmatig krijgen we vragen over het project Guisweg, van bijvoorbeeld omwonenden of ondernemers uit de buurt. Via de mail of op inloopbijeenkomsten. Veel vragen gaan over de oplossingsrichting… Kan het niet simpeler? Kunnen jullie niet gewoon een tunnel aanleggen? Projectleider Chris Engelman geeft uitleg.
28 januari 2020
Maandagavond 27 januari, tijdens een drukbezochte inloopbijeenkomst, werden de eerste schetsen van mogelijke oplossingen voor het verkeersknelpunt Guisweg getoond. Ruim 500 bezoekers konden de verschillende varianten voor de aanpak van het verkeersknelpunt Guisweg met het spoor en de Provincialeweg bekijken. De bewonersavond was georganiseerd om inwoners te informeren en om te horen wat zij van de mogelijke oplossingen vinden.
14 januari 2020
Benieuwd naar de eerste ontwerpen en schetsen voor de aanpak van het verkeersknelpunt Guisweg met het spoor en de provinciale weg? Maandag 27 januari tussen 18.00 en 20.30 uur vindt een inloopbijeenkomst plaats over de aanpak van verkeersknelpunt Guisweg plaats waar belangstellenden informatie krijgen over het project. Het projectteam is aanwezig voor vragen en geeft informatie over planning en besluitvorming.
31 oktober 2019
De planstudie Guisweg is officieel van start. Omwonenden en andere belanghebbenden konden voor de zomer reageren op het voorgestelde onderzoek naar het verkeersknelpunt bij de Guisweg. Diverse reacties zijn meegenomen in de definitieve startnotitie. De startnotitie geeft de kaders voor het onderzoek voor de komende twee jaar, de zogenaamde planstudie.
9 oktober 2019
Tijdens de planstudie Guisweg willen we omwonenden, bedrijven en andere belanghebbenden zo zorgvuldig mogelijk betrekken. We horen graag of u tevreden bent over de manier waarop u wordt geïnformeerd en betrokken wordt. Daarom meten we een aantal keer uw tevredenheid door middel van een enquête. Met uw antwoorden kunnen we u betrekken op een manier die het best past en gewenst is.
3 oktober 2019
De afgelopen periode konden mensen zich aanmelden voor deelname aan de focusgroep. Deze groep praat mee en adviseert over verschillende onderwerpen die voor de oplossing belangrijk zijn. We bedanken iedereen die zich heeft aangemeld voor de interesse. Inmiddels is de focusgroep geselecteerd. De focusgroep bestaat uit 15 personen uit de omgeving. Dit zijn omwonenden en ondernemers, maar ook mensen van onder andere natuurorganisaties en de sportverenigingen.
29 augustus 2019
De Commissie voor de milieu-effectrapportage (m.e.r.) publiceert op donderdag 29 augustus een advies voor de Planstudie Guisweg. Het projectteam van de planstudie Guisweg heeft de commissie gevraagd advies te geven op het voorgestelde onderzoek in de planstudie. De adviezen van deze onafhankelijke commissie worden meegenomen in de startnotitie en in het uiteindelijke onderzoek.
15 juli 2019
De reactietermijn op de startnotitie Guisweg is gesloten. We danken alle indieners voor hun reactie. De komende weken nemen we alle reacties in overweging. Haalbare suggesties nemen we mee in de definitieve versie van de startnotitie. Alle indieners krijgen individueel een antwoord op hun reactie.
4 juli 2019
Tijdens de planstudie Guisweg wordt gekeken naar mogelijke oplossingen voor het knelpunt Guisweg met het spoor en de Provincialeweg. Deze oplossing moet zo goed mogelijk passen binnen de omgeving. Wilt u hierover meedenken en woont u in de directe omgeving van de Guisweg? Dan kunt u zich aanmelden voor de focusgroep. Focusgroepen denken intensiever mee over bijvoorbeeld ontwerp, risico’s en effecten.
26 juni 2019
Ruim 100 geïnteresseerden bezochten op 18 juni 2019 de eerste bijeenkomst van de planstudie Guisweg in het Zaandijkse Weefhuis. Medewerkers van het projectteam waren aanwezig om vragen van bezoekers te beantwoorden. Ook was op verschillende posters informatie over het project te zien, zoals de resultaten uit het verkenningsonderzoek. De aanwezigen, met name omwonenden, sportverenigingen en bedrijven, dachten actief mee over de oplossingsrichting.
3 juni 2019
De planstudie Guisweg is gestart. Hierin wordt onderzocht hoe het verkeersknelpunt op de kruising van de Guisweg met de spoorlijn en de Provincialeweg in Zaandijk kan worden opgelost. De kaders van het onderzoek staan beschreven in een startnotitie. Inwoners, bedrijven en belanghebbenden kunnen hier vanaf maandag 3 juni op reageren.
10 april 2019
De kruising van de Guisweg in Zaandijk met het spoor en de Provincialeweg is al jaren een knelpunt voor zowel fietsers als autoverkeer. Bestuurders van gemeente Zaanstad, Vervoerregio Amsterdam, provincie Noord-Holland en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat hebben besloten om het gebied veiliger en beter bereikbaar te maken. Vanaf deze zomer start een planstudie over de best mogelijke herinrichting van het gebied rondom het kruispunt.
3 december 2018
Rijk en regio zijn het eens geworden over een breed pakket aan maatregelen om de bereikbaarheid in de regio Amsterdam – Hoorn te verbeteren. Deze regio kenmerkt zich door de grote stroom forenzen van en naar Amsterdam. Het pakket bestaat uit verbeteringen op het wegennet, fiets- en openbaar vervoer-netwerk. Ook is er rekening gehouden met grote opgaven in de regio voor woningbouw, leefbaarheid, klimaat en duurzaamheid. In het eerste kwartaal van 2019 moet definitief duidelijk zijn of het pakket aan maatregelen uitvoerbaar en financierbaar is.
2 juli 2018
Dwars door Zaandijk loopt de Guisweg, de verbindingsweg van oost naar west. Ter hoogte van het station Zaandijk Zaanse Schans kruist de Guisweg de spoorlijn van Amsterdam naar Alkmaar en parallel daaraan de provinciale weg. Met toeristen van en naar de Zaanse Schans, een drukke spoorverbinding, (schoolgaande) fietsers en vrachtverkeer vormt het een drukke en onveilige spoorwegovergang. Daarom is de verkenning Guisweg gestart. Daarin onderzoeken we hoe dit knelpunt kan worden aangepakt.